چارچوب صلاحیت توان‌بخشی

مترجم
دکتر کیانوش عبدی _ دکتر مریم هدایتی _ سبا سبزی چفته _ سحرحریری
سال چاپ
1403

کادر توان‌بخشی دارای حیطه‌های کاری متنوع و ترکیبی از رشته‌ها و تخصص‌های متعدد می‌باشد که با یکدیگر انواعی از نیازهای موجود در جمعیت را شناسایی می‌کنند. با این‌که این تنوع ضروری و ارزشمند می‌باشد، اما ممکن است برای منابع محدود کشورها و مجموعه‌هایی که قصد تأمین نیروهای توان‌بخشی خود را دارند، چالشی ویژه ایجاد کند. یک چارچوب صلاحیتی که دامنه‌ای از فعالیت‌های اجراشده توسط درمانگران مختلف توان‌بخشی را شناسایی می‌کند؛ و صلاحیت‌های اصلی آن‌ها را برای عملکرد مؤثر توانمند می‌کند، منبعی ارزشمند جهت مؤسسات آموزشی، تعلیم‌دهندگان، بدنه‌ی اعتباربخشی و سازمان‌های تنظیم مقررات در این محیط‌ها است.

بیشتر
چارچوب صلاحیت توان‌بخشی

توان‌بخشی در سیستم‌های سلامت: راهنمای عمل

مترجم
دکتر کیانوش عبدی _ دکتر مهتا السادات اعرابی _ دکتر مریم هدایتی
سال چاپ
1403

توان‌بخشی یکی از خدمات بهداشتی اساسی برای افراد با طیف گسترده‌ای از شرایط بهداشتی و درمانی، در همه مراحل زندگی و طی تمامی مراحل مراقبت‌های حاد ، نیمه حاد و طولانی‌مدت است. توان‌بخشی با تمرکز در درجه اول بر بهبود عملکرد افراد و همچنین کاهش تجربه ناتوانی، تأثیر وضعیت سلامت بر زندگی فرد را مورد بررسی قرار می‌دهد. تمرکز توان‌بخشی بر عملکرد فرد و نه بیماری است. توان‌بخشی این کار را از طریق تأکید جدی بر آموزش و توانمندسازی افراد جهت مدیریت شرایط سلامی خود، انطباق با وضعیت خود و تا حد امکان مستقل و فعال باقی ماندن انجام می‌دهد. با انجام این کار ، توان‌بخشی مشارکت بیشتری را در آموزش ، اشتغال وزندگی در جامعه ، با فواید بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی گسترده فراهم می‌کند.

بیشتر
توان‌بخشی در سیستم‌های سلامت: راهنمای عمل

رویکرد درمانی اکویل در لکنت

نویسنده
زهرا ولی تبار کراتی _ دکتر مرتضی فرازی
سال چاپ
1403

لکنت، یکی از شایع‌ترین اختلالات گفتار و زبان است که می‌تواند به دو صورت رشدی و اکتسابی رخ دهد. بنابراین درمان لکنت رشدی در سنین پیش از دبستان از اهمیت زیادی برخوردار است. در درمان لکنت رشدی در این بازه سنی، عواملی همچون پذیرش لکنت از جانب والدین، همکاری والدین در درمان و پیگیری مجدانه آن‌ها، تمرکز بر جنبه‌های مختلف مرتبط با لکنت، توجه به طولانی بودن درمان و بعضاً استفاده از رویکرد تیمی بسیار مهم و حیاتی هستند.

بیشتر
رویکرد درمانی اکویل در لکنت

اندیشمندان رفاه اجتماعی

نویسنده
دکتر حسین محققی کمال
سال چاپ
1403

هدف این کتاب، معرفی اندیشمندان رفاه اجتماعی و آشنایی با دیدگاه های آنها در قالب مکاتب رفاهی است. در کنار معرفی دیدگاه ها و مبانی نظری اندیشمندان رفاه اجتماعی بخشی نیز به معرفی زندگی نامه و آثار آنها اختصاص یافته است. در ابتدای هر فصل نیز مقدمه مختصری برای معرفی آن مکتب در نظر گرفته شده است. این مقدمه عمدتاٌ بر ارزش های اجتماعی و نقش دولت در تامین رفاه شهروندان تمرکز دارد. ارائه فصول کتاب ترتیب تاریخی دارد و ابتدا ایدئولوژی های متقدم و سپس ایدئولوژی ها متاخر معرفی می شوند.

بیشتر
اندیشمندان رفاه اجتماعی

ارزیابی جامع سالمندان (جلد دوم ) ویراست جدید

نویسنده
دکتر رضا فدای وطن _ دکتر آریا همدانچی _ دکتر شمس الدین نامجو _ فرشته رضایی _ سیران محمدی
سال چاپ
1403

همزمان با افزایش تعداد سالمندان در دنیا، نیاز به آموزش سالمندشناسی نیز بطور فزاینده ای افزایش پیدا کرده است و مراکز آکادمیک زیادی در کشور های محتلف به تربیت نیروی انسانی متخصص در این زمینه همت گماشته اند. در کشور ایران هم در این زمینه اقدامات قابل توجهی انجام شده است و برخی از دانشگاه ها، در زمینه آموزش رشته های مرتبط با سالمندی، از قبیل کارشناسی ارشد سلامت سالمندی، دکترای سالمند شناسی و یا رشته های دیگری مثل پرستاری سالمندی اقدام نموده اند. دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی نیز به عنوان پیشگام در این حیطه قدم گذاشته و از نظر تعداد دانشجوی پذیرفته شده و تنوع سطوح تحصیلی در رشته های مرتبط با سالمندی مقام اول را در ایران دارا است. از سوی دیگر بر خلاف بسیاری از رشته های مرتبط با سلامت که مباحث آنان شامل یک محور اصلی است، رشته سالمند شناسی دارای ابعاد مختلفی بوده که ناشی از تاثیر سالمندی در جنبه های زیستی، اجتماعی و روانی است. طبیعتا ارزیابی ها در سالمندی نیز به همین نسبت متنوع تر از ارزیابی هایی است که ممکن است در سایر رشته ها وجود داشته باشد.

بیشتر
ارزیابی جامع سالمندان (جلد دوم )  ویراست جدید

ابزارهای ملی ارزیابی خطر در حوادث و سوانح - ابلاغی سازمان مدیریت بحران کشور

نویسنده
دکتر حمیدرضا خانکه و همکاران
سال چاپ
1402

از آنجایی‌که کشور ما همواره متأثر از مخاطرات طبيعـي و انـسان‌سـاخت و پيامـدهاي سـلامتي و اقتصادی مربوط به آن بـوده است، جهت رسیدن به توسعه‌ی پایدار کشور، نیاز به مدیریت مؤثر خطر در حوادث و سوانح، امری اساسی است. از این‌ رو تدوین یک ابزار ملی جهت ارزیابی خطر حوادث و سوانح و ایجاد یک زبان مشترک، ضروری و حائز اهمیت است.

بیشتر
ابزارهای  ملی ارزیابی خطر در حوادث و سوانح - ابلاغی سازمان مدیریت بحران کشور

راهنمای ملی مدیریت خطر حوادث و بلایای بیمارستانی

نویسنده
دکتر حمیدرضا خانکه و همکاران
سال چاپ
1402

در هنگام وقوع حوادث و بلایایی چون زلزله، سیل، آتش سوزی، حوادث صنعتی و فناورانه و مانند آن ، در بیمارستانها به مثابه پایگاههای امید آفرین برای کاهش آلام و زدودن غبار اندوه از چهره مصدومین و رنجدیدگان آزرده از تلخی این رویدادها هستند، تا اگر هر گزندی به این مدم وارد شد، دلخوش باشند به فعال و آماده به خدمت بودن بیمارستان شهر و دیارشان متاسفانه بسیاری از بیمارستانها به به دلایل گوناگون ، از جمله کمبود ، استحکام سازه ها،کهنه بودن عوامل سازه ای و غیر سازه ای ، کمبود بودجه، کمبود نیروی انسانی متخصص ، نبود برنامه ریزی مناسب و... معمولا آمادگی لازم را در برابر حوادث و بلایای بزرگ، ندارند. با توجه به روند رو به رشد حوادث و بلایا و خصوصا تاثیرات تغییر اقلیم و همه گیری ها، لازم است تا مجموعه نظام سلامت و به طور مشخص تمام مراکز ارایه دهنده خدمات سلامت از جمله بیمارستان ها، خود را برای مقابله با حوادث و بلایا آماده کنند.

بیشتر
راهنمای ملی مدیریت خطر حوادث و بلایای بیمارستانی

چگونه به رشد گفتار کودکم کمک کنم؟ راهنمای والدین کودکان از تولد تا 3 سالگی با تاکید بر کودکان دیرگفتار

نویسنده
محمدرضا پیغمبری کلات، دکتر زهرا سلیمانی، دکتر عطیه اشتری
سال چاپ
1402

رشد و یادگیری کودک در محیط و در هنگام برقراری ارتباط و تعامل با اطرافیان اتفاق می‌افتد. زمانی گفته می‌شود کودک با اطرافیان ارتباط برقرار کرده که بتواند اطلاعاتی را به آن‌ها منتقل کند و اطلاعاتی که دیگران منتقل می‌کنند را بفهمد. این اطلاعات می‌تواند درخواست یک لیوان آب یا صحبت‌کردن درباره‌ی یک اسباب‌بازی باشد. انتقال اطلاعات به روش‌های مختلف صورت می‌گیرد. اگر با صحبت‌کردن و بیان کلمات و جملات باشد به آن ارتباط کلامی و اگر بدون بیان کلمه (مثل اشاره‌‌کردن و یا با زبان بدن) باشد، به آن ارتباط غیرکلامی گفته می‌شود. کودکی که نتواند به درستی ارتباط برقرار کند و در انتقال منظور خود به دیگران و فهم منظور دیگران مشکل داشته باشد، مهارت‌های ارتباطی ضعیفی دارد. این ضعف در برقراری ارتباط باعث می‌شود در یادگیری مهارت‌های زبانی و صحبت‌کردن نسبت به کودکان دیگر ضعیف‌تر عمل کند و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، ممکن است در کسب مهارت‌های اجتماعی و کسب خواندن و نوشتن در سنین مدرسه نیز با مشکل مواجه شود.

بیشتر
چگونه به رشد گفتار کودکم کمک کنم؟ راهنمای والدین کودکان از تولد تا 3 سالگی با تاکید بر کودکان دیرگفتار

‎ آناتومی سطحی عملی ( اطلسی کاربردی از تصاویر )

نویسنده
دکتر مریم سلیمانی _ مائده سادات عبادی با همکاری آتوسا زیرک
سال چاپ
1402

آناتومی سطحی، شاخه ای از علم تشریح است که به مطالعه ی ویژگیهایی از سطح بدن که با چشم دیده می شوند و برای بررسی آنها نیازی به تشریح بدن نیست، می پردازد. کاربردی ترین مباحث در آناتومی سطحی برجستگی های قابل لمس استخوانی، عضلات سطحی و مسیر سطحی عروق و اعصاب در اندام فوقانی، اندام تحتانی، سر، گردن و تنه می باشد. آناتومی سطحی، تصویر ساختارهای عمقی را نیز بر سطح بدن نشان می دهد و می توان از آن در تشخیص و درمان بیماریها استفاده کرد.

بیشتر
‎ آناتومی سطحی عملی ( اطلسی کاربردی از تصاویر )

بسته آموزشی تعامل والد- کودک برای کودکان دارای لکنت در سنین پیش از دبستان

نویسنده
دکتر مرتضی فرازی
سال چاپ
1402

چنانچه خانواده‌اي با کودک داراي لکنت مواجه باشد، در آن صورت نقش بسيار مهمي در کاهش و درمان لکنت کودک خود خواهد داشت. در اصل، خانواده‌ها مراقبان و شرکاي اوليه کودک مي‌باشند. شناخت محيط خانوادگي کودک و شرايط و قوانين حاکم بر خانواده مي‌تواند در درمان کودکان داراي لکنت نقش مهمي داشته باشد. با توجه به شناخت و دانش اندک برخي از خانوده‌ها درباره لکنت و برخورد با اين مسئله، طبيعي است که نحوه واکنش آن‌ها به رفتار کلامي و رفتاري اين دست از کودکان متفاوت خواهد بود. اين کتاب راهنماي خوبي است براي راهنمايي و مديريت لکنت از سوي خانواده که نقش محوري در اين امر دارند، مي‌باشد. در اين مجموعه، مواردي نظير راهکارهاي متمرکز بر والدين، تعريف و علت لکنت، نقش خانواده در مداخله لکنت، آموزش خانواده و راهکارهاي تعاملي به نگارش در آمده است. خواندن اين کتاب به دانشجويان حوزه آسيب‌شناسي گفتار و زبان، خانواده‌هاي داراي کودک پيش‌دبستاني و دبستاني (داراي گفتار روان و ناروان) و معلمان مدارس توصيه مي‌شود.

بیشتر
بسته آموزشی تعامل والد- کودک برای کودکان دارای لکنت در سنین پیش از دبستان

ناتوانی های یادگیری: ویژگی ها، ارزیابی و مداخله

نویسنده
دکتر معصومه پور محمدرضای تجریشی
سال چاپ
1402

ناتوانی¬های یادگیری در بر گیرنده مشکلاتی است که در کارکرد مغز به هنگام دریافت، پردازش، تحلیل یا ذخیره اطلاعات، ایجاد می¬شود و تفاوت¬هایی در یادگیری دانش¬آموزان به وجود می¬آورد. پژوهش¬های انجام شده در باره ناتوانی¬های یادگیری به تلاش¬های علمی مهم در چند رشته دانشگاهی از جمله روان¬شناسی و علوم تربیتی تبدیل شده است و الگوهای علمی آموزش ویژه و عمومی را معرفی کرده¬اند. ناتوانی¬های یادگیری بیشتر از سایر اختلالاتی که علت عصب¬شناختی دارند مستلزم مداخله بین¬رشته¬ای است و نشانه¬های ناتوانی یادگیری می¬تواند به منظور پیش¬بینی وضعیت ادراکی دانش¬آموز و تعامل وی با محیط اجتماعی مورد استفاده قرار گیرد. دانش¬آموزان دچار ناتوانی¬های یادگیری بزرگترین طبقه کودکان با نیازهای آموزش ویژه را تشکیل می¬دهند و شناسایی و مداخله بهنگام آنها موجب پیشرفت کودک در زمینه¬های تحصیلی و اجتماعی می¬شود.

بیشتر
ناتوانی های یادگیری: ویژگی ها، ارزیابی و مداخله

معرفی آزمون اندازه گیری پردازش حسی پیش دبستانی SPM-P و پروتکل درمانی کوئیک‌تیپسQT مبتنی بر آزمون SPM-P

نویسنده
دکتر سمیرا کیوانی – دکتر اصغر دادخواه
سال چاپ
1402

پردازش و یکپارچگی حسی، پایه و اساس رفتارهای تطابقی و یادگیری‌های بسیار پیچیده است. در صورتیکه این مهارتها در کودکان به نحو موثر و کارآمدی رشد نکند، مشکلاتی در زمینه یادگیری، رشد و رفتار حاصل خواهد شد. سرتاسر زندگی کودکان در سال‌های اولیه رشد، مملو از تجارب حسی می باشد. به عبارتی این تجارب و فعالیتهای حسی امری قطعی برای تکامل مغز می باشد.

بیشتر
معرفی آزمون اندازه گیری پردازش حسی پیش دبستانی SPM-P و پروتکل درمانی کوئیک‌تیپسQT مبتنی بر آزمون SPM-P

مداخله ی زودرس برای کودکان مبتلا به اختلالات صداهای گفتار (ویراست دوم)

نویسنده
دکتر طلیعه ظریفیان _ دکتر سهیلا شهشهانی _ مرجان شهریاری _ علی قربانی
سال چاپ
1402

هدف اصلی کتاب حاضر معرفی مداخلات زودهنگام برای کودکانی است که مشکلات ارتباطی دارند. این کتاب شامل مطالب آموزشی مفید برای آسیب شناسان گفتار و زبان است و تعاریف و دسته بندی اصطلاحات مرتبط با رشد پیش زبانی را شامل می شود. نکات مشاوره ای لازم برای والدین و مراقبان کودکان در معرض خطر اختلالات زبانی نیز قید شده اند . تکالیف آموزشی فراوان برای کار در منزل و کلینیک ، این کتاب را به کتابی کاربردی و سودمند برای درمانگران و والدین تبدیل می کند.

بیشتر
مداخله ی زودرس برای کودکان مبتلا به اختلالات صداهای گفتار (ویراست دوم)

مداخله ی زودهنگام برای کودکان با اختلال زبان (ویراست دوم)

نویسنده
نیره مهدی پور- دکتر نادیا آذری- دکتر فاطمه حسناتی
سال چاپ
1401

برخي كودكان دچار اختلال رشدی زباني مي‌شوند، و علت اصلي اختلال رشدی زبان آنها ناشناخته است. به نظر مي‌رسد كه وجود همزمان چندين عامل خطر براي ايجاد چنين علامت باليني لازم است. در اين بين علل ژنتيكي، عوامل محيطي، علل ساختاري و عملكردي مغز و پردازش سيستم شنوايي مطرح شده‌اند. مطالعات دو قلو‌ها نشان داده است كه اختلال رشدي زبان، يك اختلال وراثتي است؛ ولي هيچ ژني مستقيماً مسئول بروز اين اختلال نمي‌باشد؛ بلكه اين ژن‌ها روي صفات شناختي زمينه‌اي كه مهارت گفتاري را تحت تأثير قرار مي‌دهد، اثر مي‌گذارند.

بیشتر
مداخله ی زودهنگام برای کودکان با اختلال زبان (ویراست دوم)

مداخله ی زودهنگام در آسیب شنوایی (ویراست دوم)

نویسنده
دکتر روشنک وامقی- دکتر اکبر دارویی _ مامک جولابی- دکتر سعید ملایری- دکتر گیتا موللی
سال چاپ
1401

کتاب حاضر مشتمل بر مروری مقدماتی و کوتاه بر برخی مطالب نظری پیرامون آسیب شنوایی در کودکان و سپس تشریح نسبتا مفصل و کاملی از مداخلات به هنگام عملی و گام به گام در آسیب شنوایی کودکان، از دیدگاه سه رویکرد اصلی درمانی-توانبخشی، یعنی رویکردهای شنیداری- کلامی،شنیداری-شفاهی، و گفتار نشانه دار می باشد. در نهایت آلگوریتم ارائه شده برای رویکرد به کودک دچار اختلال ارتباطی خوانندگان را بیش از پیش با فرآیند صحیح بهره برداری از این رویکردها آشنا میسازد .پیوست های مفید این کتاب نیز بر غنای محتوای آن می افزاید

بیشتر
مداخله ی زودهنگام در آسیب شنوایی (ویراست دوم)

راهنمای مداخله زود هنگام برای کودکان دارای اختلال ارتباطی در دوره پیش زبانی( ویراست دوم)

نویسنده
دکتر فریبا یادگاری- دکتر فرین سلیمانی- دکتر عطیه اشتری- آرزو آقاجانی- مینا فتوحی
سال چاپ
1401

شناسايی زود هنگام كودكان در معرض خطر اختلالات تكاملی گفتار و زبان و يا كودكانی كه در مراحـل ابتدايی تأخير تكاملی خود قرار دارند، و فراهم نمودن خـدمات مداخلـه بـه هنگـام و پـيشگيـري ثانويـه از معلوليتهای ناشي از اين اختلالات و محدود كردن پيامدهـای منفـی ناشـی از آنهـا، امـری بسـيار مهـم و ضروری می باشد.

بیشتر
راهنمای مداخله زود هنگام برای کودکان دارای اختلال ارتباطی در دوره پیش زبانی( ویراست دوم)

مفاهیم پایه ژنتیک جمعیت

نویسنده
دکتر فرخنده بهجتی و ....
سال چاپ
1401

این کتاب شامل ده بخش اصلی است که با مقدمه و تاریخچه شروع و در ادامه تعادل هاردی وینبرگ، رانش ژنتیک، جریان ژنی و ساختار جمعیتی، انتخاب طبیعی، جهش، تئوری همبستگی، فاصله ژنتیکی، انواع ازدواج ها، پلی مورفیسم های ژنتیکی و فیلوژنی به اختصار ارائه شده است. در کلیه فصول چندین مثال و در انتها یک سری سوال و واژه نامه به فارسی آورده شده اند. مطالعه این کتاب را به دانشجویان ژنتیک انسانی و پزشکی و کلیه علاقمندان علوم زیستی توصیه می کنیم.

بیشتر
مفاهیم پایه ژنتیک جمعیت

پروتکل مددکاری اجتماعی روانپزشکی

نویسنده
دکتر معارف وند- دکتر مریم ذبیحی- لیلی درخشان- دکتر رزا علیخانی
سال چاپ
1401

مددکاری اجتماعی روانپزشکی یکی از حوزه های مهم مداخلات مددکاری اجتماعی است. تاکنون در ایران برای این مداخلات پروتکلی طراحی نشده است. در مطالعه ای که با حمایت مرکز تحقیقات سایکوز دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی انجام گرفت، برای اولین پروتکل مددکاری اجتماعی روانپزشکی طراحی و ارائه شده است. این مطالعه در دو مرحله انجام شد: مرور منابع، مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوا و دریافت نظرات خبرگان. در مرحله اول مطالعاتی که در زمینه مددکاری اجتماعی روانپزشکی و مداخلات روانی اجتماعی در ایران و سایر کشورها انجام شده بود، مرور شدند. در مرحله دوم با کارشناسان، بیماران و خانواده ها در مورد نیازها و مداخلاتی که باید توسط مددکار اجتماعی روانپزشکی ارائه شوند، مصاحبه شد. داده ها کدگذاری و مداخلات طبقه بندی شدند. در مرحله سوم پیش نویس پروتکل بر اساس دو مرحله قبل تنظیم شد و با کارشناسان به اشتراک گذاشته شد. نسخه نهایی پروتکل بر اساس نظر کارشناسان تهیه شد.

بیشتر
پروتکل مددکاری اجتماعی روانپزشکی

برنامه راهبردی و عملیاتی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی 1401-1405

نویسنده
دکتر مهرداد نقی خانی
سال چاپ
1401
بیشتر
برنامه راهبردی و عملیاتی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی 1401-1405

پیامدها و خدمات سلامت روانی - اجتماعی در دوران کرونا و پسا کرونا

نویسنده
دکتر مسعود فلاحی- دکتراحمد حاجبی – دکتر محمد خوشنام سبزی
سال چاپ
1401

بروز بحران طبیعی و غیرطبیعی بخش جدایی ناپذیر زندگی و گاهی هم غیرقابل پیشبینی در دنیای امروز هستند در صورت عدم آینده نگری یا به عبارتی دیگر عدم آمادگی کامل برای مواجهه با آنها به اجبار متحمل هزینه های زیادی مادی و غیر مادی خواهیم شد. کووید-19 یک مشکل زیستی، اجتماعی و یک نمونه‌ی عینی از مسائل سیستمی پیچیده است که علت و پیامدهایش ماهیت سیستمی دارد و نباید صرفاً به یک مسئله‌ی زیستی تقلیل داده شود. در شرایط کنونی و با تأثیرات متعدد شیوع پاندمی کووید -19 بر روی گروه‌ها و جوامع مختلف، موضوع سلامت روانی اجتماعی بیش‌ازپیش اهمیت یافته است. در این کتاب سعی شده است پیامدهای مهم روانی- اجتماعی دوران کرونا و پسا کرونا و مداخلات کاربردی روانی اجتماعی با تمرکز بر رویکرد علمی و دانش داخلی و خارجی و مبتنی بر شرایط بومی در چهار گروه تدوین گردد. از اهداف مهم این کتاب، آگاهسازی، حساس سازی، آینده نگری به مدیران ارشد و مسئولین اجرایی می باشد.

بیشتر
پیامدها و خدمات سلامت روانی - اجتماعی در دوران کرونا و پسا کرونا
عبارت خود را درج و جهت جستجو

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر نوع موس:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: